Kohti huomisen yhteisöjä

Monien tuntema, terveiden seurakuntien ja seurakuntaverkostojen moninkertaistumiseen tähtäävä Exponential-verkostoon sen tukiorganisaatioksi on muutama vuosi sitten liittynyt yli 35 vuotta toiminut Leadership Network -verkosto. Jälkimmäisen yhtenä päämääränä on auttaa Kristuksen ruumista kohti huomisen seurakuntaa. Tätä se tekee muun muassa artikkeleiden, kirjojen, webinaarien, keskusteluohjelmien ja podcastien avulla.

Tällä hetkellä Leadership Network keskittyy neljään pääteemaan, jotka verkostossa koetaan merkittäviksi tulevaisuuden kannalta. Verkoston sivustolla nämä teemat on nimetty ja esitelty seuraavasti:

Näistä ensimmäinen on tavallaan ollut seurakuntakasvun perusteemoja jo vuosikymmeniä, eli siinä ei varsinaisesti ole mitään uutta. Myös seuraavasta sukupolvesta ja sen merkityksestä on puhuttu hyvin pitkään – vain se on vuosien varrella vaihtunut, ketkä kuuluvat "nykyiseen" ja ketkä "seuraavaan" sukupolveen. Sen sijaan Metaverse on uudempi tulokas tällä saralla, ja luonnollisesti onkin hyvä pohtia, mitä kaikkea se merkitsee seurakuntien ja niiden perustehtävän kannalta.

Varsinainen yllätys on kuitenkin se, että "mikroseurakunnat" ovat nousseet neljänneksi pääteemaksi. Termi ei ole useimmille suomalaisille tuttu, mutta kysymys ei ole sen kummemmasta kuin Uuden testamentin sivuilta tutusta seurakuntamallista, jossa uskovat kokoontuvat pieninä ryhminä (pääasiassa) kodeissa ympäri kaupunkia. Koronan myötä tämä kristittyjen alkuperäinen tapa kokoontua ja toimia on yhtäkkiä noussut varteenotettavaksi vaihtoehdoksi perinteisen kirkkorakennuskeskeisen kristillisyyden rinnalle.

Suomessa tämänkaltaisia pienseurakuntia on niiden kokoontumispaikkojen perusteella kutsuttu muun muassa "kotiseurakunniksi". Näissä yhteisöissä rimaa on alennettu sen osalta, mikä lasketaan seurakunnaksi, ja vastaavasti nostettu sen osalta, miten opetuslapseus ymmärretään. Molemmilla alueilla rima on liikkunut kohti sitä, missä sen Uuden testamentin mukaan tulisi olla.

Koska kotiseurakunnat eivät perinteisesti ole olleet kovin hierarkkisia eikä tiukasti kontrolloituja, niitä on ollut meidänkin maassamme moneen lähtöön. Lisäksi monet hengelliset johtajat suhtautuvat melkein kuin luonnostaan epäilevästi kaikkeen sellaiseen, mikä ei tapahdu papin tai pastorin valvovan silmän alla. Suomi onkin niitä harvoja maita, joissa tällainen toiminta oli peräti lailla kielletty yli sadan vuoden ajan. Epäluulo kodeissa kokoontuvia yhteisöjä kohtaan on siis suorastaan osa maamme kristillistä perimää.

Jos kodeissa kokoontuvat yhteisöt eivät ole sinulle tuttuja, tai vaikka kuvittelet tietäväsi, mistä on kysymys, kannattaa kuunnella aiheeseen liittyvä Youtube-sarja läpi. Vaikka muodollisena aiheena on "mikroseurakunnat", sarjassa keskustellaan mm. rukouksesta, evankelioinnista, johtajuudesta, opetuslasten tekemisestä – ja monesta muusta mielenkiintoisesta asiasta. Huomaa kuitenkin, että sarjan kuunteleminen saattaa vaarantaa luontaisen epäluulosi kotiseurakuntia kohtaan.


Lisäys 13.11.2022: Aiheeseen voi hypätä myös 8.11. pidetyn Microchurch Summit -taltioinnin kautta.

Comments