Huomisen seurakunta
Jos voisit aloittaa puhtaalta pöydältä, haluaisitko rakentaa täsmälleen samanlaisen seurakunnan kuin mihin kuulut tällä hetkellä? Niinpä niin, harva meistä päätyisi kaikilta osin juuri samanlaiseen rakenteeseen ja toimintatapoihin kuin omassa seurakuntayhteisössämme – niin rakas kuin se ehkä meille onkin.
Joku viisas on joskus pannut merkille, että mikä tahansa systeemi tai järjestelmä on täydellisesti suunniteltu tuottamaan niitä tuloksia mitä se tuottaa. Toisin sanoen, jos tulokset eivät ole sitä mitä halutaan, jotain pitää muuttaa. Ei siis ole järkevää jatkaa samalla tavalla ja odottaa jotenkin täysin erilaisia tuloksia.
Mitä ovat seurakunnan "tulokset"? Jos Jeesus on antanut seurakunnalleen vain yhden tehtävän – kaikkien kansojen opetuslapseuttamisen – niin viime kädessä tuloksellisuudessa on kyse juuri tästä. Kuinka hyvin olemme onnistuneet ainoassa tehtävässämme? Ovatko rakenteemme ja toimintatapamme sellaisia, että ne tukevat opetuslasten moninkertaistumista?
Jos oma yhteisösi on päässyt tilanteeseen, jossa teette opetuslapsia jotka tekevät opetuslapsia (jotka edelleen tekevät opetuslapsia, jne.), niin onneksi olkoon! Pankaahan hyvä kiertämään ja kertokaa muillekin, millaisiin muotoihin ja käytäntöihin Herra on teitä johtanut.
Mikäli taas tuntuu siltä, että "jotain tarttis tehrä" seurakunnalle annetun mission tuloksellisuuden osalta, niin tätä blogia kannattaa seurata. Kirjoitusten aiheet liittyvät enimmäkseen seurakunnan rakenteisiin, toimintatapoihin ja missionaalisuuteen.
Jos olet kiinnostunut näiden aiheiden tarkastelusta Uuden testamentin valossa, suosittelen tutustumaan kirjaani Huomisen seurakunta (Itätuuli-kustannus 2019). Siinä käsitellään muun muassa uusien seurakuntien istuttamista, opetuslapseuttamista, viisitahoista varustamistyötä, uskovien yhteyttä ja ykseyttä, johtajuutta ja naisten asemaa seurakunnassa.
PS. Lopuksi vielä varoituksen sana kirjan takakannesta:
Mikäli et halua tulla haastetuksi, vältä tätä kirjaa kaikin keinoin. Lukijana saatat nimittäin löytää itsesi pohtimasta monia seurakuntaan liittyviä, itsestäänselvyyksinä pidettyjä tulkintoja.
– Kenno Leier (Seurakunnanistutusakatemia / M4 Europe)
Sama pätee myös tähän blogiin. You have been warned!
Comments
Post a Comment